Welke voorleesboeken zijn geschikt voor welke leeftijd?
Voorlezen is erg belangrijk. Kinderen die elke dag minimaal 15 minuten worden voorgelezen, ontwikkelen een groter taalgevoel en een uitgebreidere woordenschat. Het stimuleert de fantasie en helpt kinderen de wereld om hen heen beter te begrijpen (bron).. Daarnaast is voorlezen bij ons altijd een fijn moment samen, vlak voordat mijn dochter gaat slapen. Maar welke voorleesboeken zijn nu geschikt en sluiten aan bij de leeftijd van je kind? Hieronder vind je een overzicht tot de leeftijd van ongeveer zes jaar.
Welke voorleesboeken zijn geschikt voor welke leeftijd?
0 tot 1 jaar oud: Een goede start om het voorlezen op te bouwen, zijn boekjes die geschikt zijn voor baby’s. Denk aan knisperboekjes, voelboekjes of boeken met veel contrasten en patronen. Het boekje Baby Ziet… is zo’n boekje met contrasten en patronen. Het bekijken van dit boekje helpt de hersenen en de visuele waarneming te stimuleren. Kies je voor een knisperboekje of voelboek, laat je kindje dan goed luisteren naar de geluiden en voelen aan de structuren. Op die manier stimuleer je al heel vroeg de sensomotorische ontwikkeling.
Boekentips 0-1 jaar
1 tot 2 jaar oud: Wanneer je kindje een jaar oud is, kun je een stapje verder gaan. Er zijn veel leuke kartonnen boekjes die veel interactie vragen tussen jou en je kindje. Flapjes openen en sluiten, voelen aan structuren en kijken door gaatjes. Op deze leeftijd zijn kinderen dol op herhaling en zullen ze vaak uit hetzelfde boekje willen lezen. Doe dit vooral, want kinderen leren veel van herhaling. Je zult merken dat je kindje op den duur woordjes gaat herhalen en op zoek gaat naar plaatjes. Kies voor boekjes met korte verhaaltjes; de concentratie van je kindje kan op deze leeftijd snel afnemen
Boekentips 1-2 jaar
2 tot 4 jaar oud: Als je kindje van dreumes naar peuter gaat, zul je merken dat hij steeds meer interesse krijgt in echte verhaaltjes. Kies voor boeken met herkenbare situaties, humor en boekjes waarin gezocht moet worden naar oplossingen. Is er een nieuwe situatie in je dagelijks leven? Dan is dit ook de leeftijd om die situatie te introduceren en het gesprek aan te gaan aan de hand van een voorleesboek. Moet je kindje bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, krijgt hij een broertje of zusje, of gaat je kindje voor het eerst naar de peuterspeelzaal? Boekjes van bijvoorbeeld Nijntje of Bobbi hebben leuke verhalen over deze onderwerpen.
Boekentips 2 tot 4 jaar oud
4 tot 6 jaar oud: Kleuters hebben vaak al meer concentratie om een echt verhaal te volgen. Dit is een geschikt moment om prentenboeken te gaan lezen. Kies voor een boek dat aansluit bij de beleving van je kindje. Er zijn veel boeken te vinden over prinsessen, dieren en dagelijkse situaties, zoals Sinterklaas of Kerst. Je kindje zal ook blij worden van een mooi zoekboek of sprookjesboek. Lees ook eens een boek voor dat op rijm is geschreven. Dit leest fijn voor en kinderen onthouden de teksten beter. Bovendien stimuleert het de leesvaardigheid van je kind op latere leeftijd. Door rijm hoort je kindje veel klanken en leren kinderen klankpatronen herkennen en voorspellen (bron).
Boekentips 4 tot 6 jaar oud
Als pedagogisch medewerker en docent Nederlands zie ik regelmatig in de praktijk hoe belangrijk het is om vroeg te starten met (voor)lezen. Kinderen die thuis regelmatig lezen, hebben meer leesplezier, een betere concentratie en pakken schoolvakken zoals tekstbegrip en begrijpend lezen veel sneller op. Dus pak dat boek en ga lekker lezen of start het leesplezier met een uitje naar de bibliotheek. Ik hoop dat ik je met deze blog alvast wat inspiratie heb gegeven!
Ik herinner me nog goed hoe leuk mijn kinderen die knisperboekjes vonden. Ik vond ze zelf ook altijd lekker knisperen : )
Leuk overzichtje. Wij lezen al sinds Noa zijn geboorte altijd een boekje voor het slapen gaan. Nu bijna 6 en hij leest nu zelf 😉