DIY: Sensory Bottles – Maak je eigen sensorische flesjes voor baby en dreumes

Heb je een nieuwsgierige baby of dreumes, die een beetje wil uitdagen maar vind je sensory play nog iets te vroeg? Sensory bottles zijn een goede start om mee te beginnen. Ze zijn eenvoudig te maken, stimuleren de zintuigen en zorgen voor veel speelplezier. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je zelf deze sensorische flesjes maakt voor sensory play.

DIY Sensory Bottles
DIY Sensory Bottles

Wat zijn sensory bottles?

Sensory bottles (ook wel sensorische flesjes of ontdekflesjes) zijn doorzichtige flesjes gevuld met verschillende materialen, vloeistoffen en texturen. Je kindje kan ermee schudden, rollen en kijken naar de bewegingen in het flesje. Dit helpt bij de ontwikkeling van de zintuigen en de fijne motoriek en biedt rustgevende of juist stimulerende prikkels.

Wat heb je nodig?

    • Doorzichtige plastic flesjes (bijvoorbeeld kleine waterflesjes)
    • Lijmpistool
    • Materialen om de flesjes te vullen. Ik ben vooral in mijn eigen huis opzoek gegaan naar materialen maar je kunt ook veel kant-en-klare materialen online vinden. Ik ben gegaan voor:
      – Rijst
      – Pasta
      – Kralen
      – Strijkkralen
      – Knoopjes
      – Pommetjes
    • Je kunt ook gaan voor: water en olie (voor een magisch, bewegend effect), gekleurde rijst, belletjes, glitters en veren.

DIY Sensory Bottles

Stap 1: kies je fles

Een fles kiezen hoef niet moeilijk te zijn. Deze DIY is uitermate geschikt om je drinkflesjes te recyclen. Zorg wel dat de flesjes heel zijn, een stevige dop hebben en helemaal droog van binnen om schimmel te voorkomen.

Stap 2: Vul de sensory bottles

Kies welke sensory bottle je wilt maken en vul ze met de bijbehorende materialen:

  • Rustgevende sensory bottle: Vul een flesje met water, een beetje olie en glitters. De glitters bewegen langzaam door de vloeistof, wat een kalmerend effect heeft.
  • Shaker sensory bottle: Vul een flesje met ongekookte rijst, pasta of kleine belletjes voor een leuk geluid bij het schudden.
  • Kleuren sensory bottle: Voeg water en een paar druppels voedingskleurstof toe voor een kleurrijk effect. Wil je bubbels? Doe er een druppel afwasmiddel bij!

Stap 3: Dop goed vastmaken

Lijm de dop stevig vast met je lijmpistool, zodat je kindje de flesjes niet kan openen en de materialen veilig binnen blijven.

Stap 4: Spelen maar!

Geef de sensory bottles aan je baby of dreumes en laat hem of haar kijken, schudden en rollen. Sensorisch spel is niet alleen leuk, maar helpt ook bij de cognitieve en motorische ontwikkeling.

Variatietips

  • Seizoensflesjes: Maak een winterflesje met nepsneeuw en glitters of een oceaanflesje met blauw water en kleine visjes.
  • Natuurlijke materialen: Vul een flesje met zand, schelpjes of gedroogde bloemen voor een extra zintuiglijke ervaring.

Let op!

Je werkt met kleine materialen. Controleer dus regelmatig of de doppen nog goed vastzitten en laat je kindje niet alleen als hij/zij met de flesjes speelt.

Sensory bottles zijn een geweldige manier om je kindje spelenderwijs te laten ontdekken. Ga jij ze ook maken? Deel je creaties op Instagram  en tag @mamasaarnl!

2 Comments

Add a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *